scrol

Betaald educatief verlof en het Vlaams opleidingsverlof

Het betaald educatief verlof is een steunmaatregel die in alle gewesten wordt toegepast. Volg je een erkende opleiding? Dan heb jij recht op enkele dagen verlof met behoud van salaris. En je werkgever krijgt een deel van de loonkosten tijdens de opleiding terugbetaald. Let wel: je werkgever moet het moment van de opleiding goedkeuren.

In Wallonië en Brussel noemt men dit systeem het ‘betaald educatief verlof’ of ‘congé-éducatif payé’. In Vlaanderen noemt men het ‘Vlaams opleidingsverlof’.

Opleidingscheque in Vlaanderen en Brussel

Werk je in Vlaanderen of Brussel en ben je daar ook gedomicilieerd? Dan kan je gebruik maken van de opleidingscheques om een opleiding te volgen bij een door de Vlaamse overheid erkende instelling. Per schooljaar kan je opleidingscheques aankopen voor een maximale nominale waarde van € 250. Dat wil zeggen dat jij € 125 betaalt. De Vlaamse overheid neemt de andere helft voor eigen rekening.

Je vindt alle voorwaarden, erkende opleidingen en opleidingsinstellingen en de aanvraagprocedure terug op de website van de Vlaamse overheid en de Brusselse overheid.

Opleidingscheque in Wallonië

Hoewel de Chèque formation of opleidingscheque in Wallonië dezelfde naam draagt als het Vlaamse principe, zijn de regels anders. In Wallonië kan namelijk alleen de werkgever de cheques aankopen. Bovendien kunnen alleen werknemers in kmo’s of zelfstandigen in hoofdberoep gebruik maken van het systeem. Het maximale aantal cheques dat kan worden aangekocht, is afhankelijk van het aantal fulltime-equivalenten. Lees alle details op de website van de Waalse overheid.

Loopbaancheque in Vlaanderen

Je wil werk maken van je carrière, binnen of buiten de lijnen van je huidige job? Loopbaanbegeleiding helpt je om antwoorden te vinden op allerlei vragen. Hoe vind je weer plezier in je werk? Hoe kaart je jouw loopbaanvraag het beste aan bij je werkgever? En welke opleiding heb je nodig om een andere functie te kunnen uitoefenen?


Met de loopbaancheque van VDAB betaal je als werknemer maar een klein deel van de kosten van een loopbaanbegeleidingstraject.

Gratis opleiding via Co-valent

Ben je momenteel tewerkgesteld door een bedrijf in de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences? En behoor je tot het paritair comité 116 (arbeiders) of 207 (bedienden)? Dan heb je gratis toegang tot de opleidingen van Co-valent.


Blader door ons aanbod en leg je opleidingswens voor aan je leidinggevende of neem rechtstreeks contact op met de personeelsdienst. Alleen de opleidingsverantwoordelijke binnen je bedrijf kan je inschrijven voor een opleiding bij Co-valent.