scrol

Hoe sterk is de leercultuur in jouw bedrijf? Check het met deze 6 criteria

Vanuit onderzoek blijkt dat 6 kenmerken cruciaal zijn voor een sterke leercultuur (Menno Vos et al, 2020). Doe snel de check voor jouw bedrijf en ga aan de slag!  

Naar de 6 criteria

Check je leercultuur met deze 6 criteria

  1. Uitdagende taken

    Worden medewerkers uitgedaagd om te blijven ontwikkelen door de inhoud en aard van hun taken? Hoe complex zijn opdrachten? Hebben ze ruimte om het werk zelf te plannen en vorm te geven? 

    Leren gebeurt vooral tijdens het werk, hoe meer uitdagingen in het takenpakket, hoe groter de kans dat men blijft ontwikkelen. Niet alleen de complexiteit van de taak is belangrijk, maar ook de mate van autonomie die medewerkers kunnen krijgen. Autonomie in de planning en uitvoering van taken biedt mogelijkheden om je probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. 

    Werken aan je werkorganisatie?

    Opleiding Innovatielab: Anders organiseren
  2. Samenwerken en teamontwikkeling

    Wordt er zowel binnen de teams of afdeling én over teams heen kennis en ervaring uitgewisseld? Durven medewerkers elkaar feedback geven?  

    In bedrijven met een sterke leercultuur is er een goede samenwerking over de teams heen: medewerkers en leidinggevenden wisselen kennis en ervaringen uit en vinden multidisciplinaire samenwerking een meerwaarde. Er is een open communicatie en medewerkers geven elkaar (constructieve) feedback als dat nodig is.  

    Inzetten op betere samenwerking?

    Opleiding: beter samenwerken in team
  3. Ruimte en veiligheid om te ontwikkelen

    Zijn fouten, twijfels of vragen bespreekbaar en trekken jullie er lessen uit?  

    Fouten maken is menselijk… en we leren er best uit om herhaling van dezelfde fout te voorkomen. Zeker in onze sector is dat in het kader van veiligheid en kwaliteit vaak van groot belang. 

    Fouten of twijfels bij een werkproces zijn krachtige leermomenten die kunnen leiden tot nieuwe inzichten, innovatie of verbeteringen in werkprocessen. Hoe sneller een fout ontdekt en besproken wordt, hoe sneller ook samen naar oplossingen wordt gezocht.  

    Opleiding: Motiverende gesprekken met je werknemers
  4. Visie en leiderschap

    Is er in jouw bedrijf een visie op leren? Dragen jullie leidinggevenden deze visie actief uit?  

    Leidinggevenden zijn het best geplaatst om hun medewerkers feedback te geven en uit te dagen zichzelf te blijven ontwikkelen. De leidinggevenden zijn ook cruciaal om medewerkers autonomie te geven en een veilige omgeving te creëren. En natuurlijk kunnen zij perfect het voorbeeld tonen: door feedback te vragen, door beroep te doen op de expertise van hun medewerkers én zelf te tonen dat ze willen blijven bijleren.   

    Werken aan leiderschapsvaardigheden?

    Ontdek ons aanbod voor leidinggevenden
  5. Focus op ontwikkeling

    Zijn er structuren en systemen zoals periodieke evaluatiemomenten of systematische uitwisseling na een opleiding of bij veranderings-of verbetertrajecten? Is er een opleidingsbudget? Wordt kennis en ervaring gedocumenteerd?  

    Installeer formele (en informele) structuren en procedures die ontwikkeling en leren in de hand werken en mogelijk maken. Denk aan middelen zoals tijd, budget, een opleidingsplan, het delen van het opleidingsaanbod van Co-valent of een eigen intern opleidingstraject, …  

    Meer weten over het opleidingsplan? Check de competenties in je bedrijf.

    Doe de competentiecheck
  6. Verbinding met de externe omgeving

    Is er in jouw bedrijf een blik naar buiten? Worden ontwikkelingen buiten de organisatie (proactief) gevolgd en naar binnen gehaald? In hoeverre wordt er samen met externe stakeholders, zoals cliënten, overheden …, naar oplossingen gezocht? 

    Jouw bedrijf wordt beïnvloed daar de context errond (politiek, economisch, …). Als medewerkers de kans krijgen om in te spelen op trends of opportuniteiten die ze opmerken in hun omgeving, evolueren zowel je organisatie als je medewerker.  

Boost je leercultuur

Wist je dat de Vlaamse overheid momenteel kmo’s ondersteunt die willen werken aan hun leercultuur.   

De begeleidingen variëren in duur naargelang de hulpvraag. Op basis van een intake zal de dienstverlener in samenspraak met de kmo een actieplan op maat opmaken.  

Aanmelden kan tot en met 31 januari 2026.  

Ontdek meer over deze begeleiding via deze infofiche. Aanmelden doe je via deze site. 

Versterk je leercultuur met opleidingen van Co-valent

Investeer in je medewerkers én je bedrijf met gratis kwalitatieve opleidingen.

Lees ook