scrol

Elkaar beter begrijpen

Gen Z heeft nooit een wereld zonder internet of technologie gekend. Ze zijn opgegroeid in een tijdperk van snelle verandering. Dit is een generatie die innovatief is, multitaskt en zich aangetrokken voelt tot nieuwe dingen. 

Maar wat maakt deze generatie zo speciaal in een professionele context? Hoe verschillen ze van vorige generaties? 

Op Tiktok praat Gen Z vrijuit over hun leven op het werk, delen ze anekdotes en ervaringen en leggen ze hun verschillen bloot met de “Boomers”, de generatie die “bereid is alles te doen om aan de verwachtingen van de organisatie te voldoen”. Het resultaat is een echte botsing tussen deze generaties, een botsing die vragen oproept over de manier waarop ieder van ons tegen het dagelijkse werk aankijkt.


Ontdek onze Management en HR-opleidingen en schrijf je in.


Naar de opleidingen


Om de zaken duidelijker te zien, kan het nuttig zijn om te begrijpen wat jongeren echt verwachten op het werk.

  • Traditionele bureaucratie dragen ze niet hoog in het vaandel. Gen Z is meer geïnteresseerd in ondersteuning die hen autonomie geeft in hun taken en in de ontwikkeling van hun individualiteit om hun doelen te bereiken. Waar een duidelijk kader voor sommigen geruststellend is, geven andere werknemers er de voorkeur aan dit mee te kunnen vormgeven zodat het volledig in lijn is met hun persoonlijke waarden. 
  • Ze willen betekenis kunnen geven aan en zich kunnen identificeren met de waarden van het bedrijf en met de bedrijfscultuur.
  • Het jongere personeel heeft doorgaans nood aan flexibiliteit en willen in het bijzonder een verhouding telewerk-kantoor van 40%-60%, zodat ze hun collega’s kunnen ontmoeten en met hen kunnen praten. Dit is echter niet in alle jobs in onze sector mogelijk. Hier kan je denken aan alternatieven zoals flexibele uren, afwisseling in de posten per dagdeel en het consulteren bij het opmaken van planningen.
  • Ze uiten de behoefte om te evolueren en te delen en worden aangetrokken door technologie en innovatie.
  • Transparantie en authenticiteit zijn van groot belang.

Ze geloven dat er weinig issues zijn waar geen oplossingen voor bestaan, op voorwaarde dat het bedrijf enkele aanpassingen en veranderingen in de manier van werken aanvaardt.


Gen Z en opleidingen

Als het op L&D aankomt, is training en opleidingen duidelijk een aspect van het werk dat deze generatie waardeert en een echte motivatie bij het kiezen van een werkgever. 

Wat zijn hun verwachtingen? Hier zijn een paar belangrijke aspecten:

  • Creëer zingeving en bied doorgroeimogelijkheden. Gen Z is opgegroeid in een tijdperk van snelle veranderingen en heeft moeten leren om zich voortdurend aan te passen en hun vaardigheden te ontwikkelen. 
  • Geef de kans om te ontwikkelen. Werkzekerheid betekent niet dat ze hun hele carrière bij dezelfde werkgever blijven. Het betekent inzetbaar blijven, en om dat te doen moet je een reeks vaardigheden ontwikkelen en die voortdurend verbeteren. 
  • Bied ondersteuning bij leren. De nieuwe generaties moeten begeleid worden op hun ontwikkelings- en leertraject. Begeleiding door de manager is essentieel.
  • Personaliseer opleidingen. Jongeren willen gepersonaliseerde opleidingstrajecten. Adaptieve leersystemen, met realtime feedback en op maat gemaakte cursussen, zullen hen meer motiveren. De integratie van Artificiële Intelligentie in leerplatforms kan hiervoor nuttig zijn.
  • Integreer interpersoonlijke vaardigheden. Zelfs als jongeren zich willen richten op ‘hard skills’, zijn ‘soft skills’, zoals communicatie, teamwerk, probleemoplossing en emotionele intelligentie, zeker niet minder belangrijk.
  • Zet autonomie centraal. Deze generatie is gewend om online informatie op te zoeken of tutorials te bekijken, maar ook om ze zelf te maken en te delen. Daardoor voelen ze zich meer op hun gemak met afstandsonderwijs en zelfstudie. Ze kijken liever naar een video van 3 minuten dan dat ze pagina’s tekst lezen. Een video content management system (CMS) kan een aanwinst zijn en snel sociaal leren aanmoedigen.
  • Gebruik innovatieve leermethoden. Gen Z leert door te doen! Geef hen de kans om wat ze geleerd hebben in de praktijk om te zetten. Dit kan door het oplossen van een probleem, fictief of echt, door simulatie, uitdagingen, rollenspel, ontwerpuitdagingen, enz.
  • Verwaarloos het sociale aspect niet. De sfeer, informaliteit, gezelligheid en uitwisseling zijn cruciaal. Bovendien zijn informele training en de behoefte aan mentorschap belangrijk. 
  • Ga voor samenwerkend leren. Leren is sociaal, of het nu face-to-face of digitaal is. De trainer wordt eerder een facilitator of coach.
  • Maak training flexibel. Een trainingsplatform dat op elk moment toegankelijk is, met interactieve inhoud en mobiel leren, is duidelijk een pluspunt!
  • Temporiseer de opleidingen. Geef de voorkeur aan training of inhoud in kleine doses.
  • Kies voor een digitale transformatiestrategie. Het is ook belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat veel van de jobs die Gen Z tijdens hun carrière zal doen, nog niet bestaan. AI en digitale transformatie zullen de wereld van werk radicaal veranderen. We zullen allemaal moeten leren omgaan met deze veranderingen. Dit is een belangrijke vaardigheid die ook betekent dat we zaken zullen moeten afleren. Ook bij Co-valent zullen we dit moeten integreren in onze opleidingen.
  • Heb oog voor inclusiviteit in opleidingsmogelijkheden. Deze generatie hecht veel belang aan Diversiteit & Inclusie, persoonlijke identiteit en zelfexpressie. We zullen allemaal moeten leren omgaan met deze veranderingen. Dit is een belangrijke vaardigheid die ook betekent dat we zaken zullen moeten afleren.


Jouw rol als manager of leider

Zoals eerder vermeld, als manager is jouw rol cruciaal. Dialoog met Gen Z is nodig om werkwijzen te bespreken en ervoor te zorgen dat doelstellingen duidelijk zijn, evenals de toegevoegde waarde van acties. Dit brengt de eerdergenoemde dimensies van transparantie en het delen met zich mee. Zet de deur open voor informaliteit, want dit versterkt niet alleen de teamcohesie, maar kan ook een voedingsbodem zijn voor creatieve oplossingen.

Door het intensieve gebruik van social media zijn jongeren gewend aan korte, snelle reacties. Als je kortere en to-the-point boodschappen stuurt kan dit de interactie verhogen. Ze zullen bijvoorbeeld ook meer reageren via chat dan via e-mail. 


Gen Z wil gehoord en begrepen worden en zich nuttig voelen. Dit vereist empathie en actief luisteren van jouw kant. Ze verwachten vooral dat er rekening wordt gehouden met hun ideeën. Feedback moet worden gezien als ondersteuning in plaats van controle en moet op regelmatige basis worden gegeven. Leg de nadruk op vooruitgang en successen en benoem gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. Het draait allemaal om het ontwikkelen van een feedbackcultuur.

Zorg voor een klimaat van vertrouwen, zowel tussen de organisatie en werknemers als tussen collega’s onderling. Een klimaat dat autonomie aanmoedigt zonder werknemers te overbelasten. Deze generatie waardeert evenementen met collega’s, collectieve projecten en het gevoel erbij te horen. Bied formele en informele groepsmomenten aan.

Gen Z wil daarboven ook vertrouwen kunnen hebben in hun managers. Managers worden geobserveerd en geëvalueerd, vooral als het komt op consistentie tussen wat er wordt gezegd en wat er wordt gedaan.

Tot slot raden we je aan om een situationele managementstijl te hanteren (die zich aanpast aan de context) om de mate van autonomie van je teams te controleren.


“Z” u klaar voor de nieuwe generatie?

Het is een must om je teams en managers te kunnen trainen in change management, of het nu gaat om nieuwe vormen van werkorganisatie of nieuwe manieren van werken.

Raadpleeg onze Management en HR-opleidingen voor meer informatie en schrijf je in.

Naar de opleidingen

Bronnen