scrol

Digitale vaardigheden?

Het is belangrijk dat het volledige bedrijf zich bewust is van de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die onvoldoende op afstand kunnen samenwerken, per ongeluk documenten verliezen, ze delen met onbevoegden, of mails openen die niet betrouwbaar zijn.

Niet iedereen is altijd mee met de nieuwste ontwikkelingen of kan de tools correct en efficiënt gebruiken. Soms kennen medewerkers de mogelijkheden van de beschikbare tools niet of onvoldoende, waardoor ze op zoek gaan naar andere (maar onnodige) oplossingen of extra software. 

Meer over competentiebeleid in het digitale tijdperk

De Competentiecheck van Co-valent

Niet zeker hoe digitale uitdagingen aan te pakken? Of wil je graag een “check” of het huidige competentiebeleid de digitale transformatie goed ondersteunt? Bedrijven die al een beroep deden op de Competentiecheck hadden uiteenlopende behoeften: van het opstellen van een opleidingsplan voor digitale vaardigheden en het sensibiliseren en begeleiden van veilig en efficiënt gebruik van Microsoft 365 voor zowel binnen- als buitendienst tot inspiratie over de mogelijkheden van verschillende digitale toepassingen voor de toekomst van het bedrijf.

Kleine en middelgrote bedrijven uit onze sector kunnen gratis beroep doen op Co-valent om zich hierin te laten begeleiden. De Competentiecheck is een traject volledig afgestemd op de noden van je bedrijf, waar je met je collega’s en een externe consultant aan de slag gaat om:

  • de benodigde competenties in kaart te brengen,
  • een stand van zaken op te maken,
  • een plan van aanpak op te stellen,
  • en zo het draagvlak te vergroten in het bedrijf.
Start je aanvraag voor een Competentiecheck

Het traject van A tot Z

De inventarisatie van digitale vaardigheden kan via het volgende stappenplan verlopen:

  • Intakegesprek
  • Inspiratieworkshops: door het aanbieden van een inspiratiesessie wordt er aan de leidinggevende een goed beeld gegeven van de vele mogelijkheden. Verschillende applicaties worden onderverdeeld volgens onderliggende competentie zoals communicatie, samenwerken, archiveren, rapporteren, presenteren, …
  • Workshop digitale competenties: de opleidingsvoorkeuren binnen de organisatie en het opstellen van een leerdoelenmatrix staat centraal.
  • Van matrix* naar formulier: op basis van de leerdoelenmatrix*, peilt de digicoach via vragenlijst naar huidige digitale vaardigheden.
  • Voorstellen van plan en actieplan a.d.h.v resultaten van de digitale Competentiecheck.

*Leerdoelenmatrix? Deze biedt een overzicht van

  • de verschillende doelgroepen binnen een bedrijf,
  • de relevante en gewenste digitale vaardigheden per doelgroep,
  • de toepassingen die overeenkomen met de verschillende vaardigheden,
  • de prioriteit per vaardigheid en doelgroep.

Competentiedenken in digitale tijden

Denken vanuit competenties in plaats van namen van applicaties helpt je om over de prioriteiten te communiceren. In plaats van te vragen “Ken je Excel?”, vraag liever: “Kun je data analyseren of rapporten maken?”. Zeg niet “Je moet SAP kennen”, maar formuleer het zo “Je moet bestellingen kunnen opvolgen en stock beheren via een digitaal systeem”. Zo communiceer je helder over wat écht belangrijk is.

Van productieoperator tot teamleider, van nieuwe medewerker tot ervaren kracht: digitale vaardigheden zijn cruciaal in elke functie en elke fase van een loopbaan. Zo zijn het lezen van digitale werkfiches op een tablet of het ingeven van productiegegevens via een digitaal systeem niet weg te denken voor procesoperators om efficiënt hun functie te kunnen uitoefenen. Voor nieuwe medewerkers is het altijd een uitdaging om de digitale administratie van een bedrijf onder de knie te krijgen, van het raadplegen van hun digitale personeelsdossier, zich wegwijs maken op het intranet tot het communiceren via de interne applicaties van het bedrijf.

Digitale vaardigheden leren meten en evalueren zorgt voor inzicht in het kennisniveau van je medewerkers en de potentiële winst na verdere ontwikkeling. Hoe ga je na of MS Teams echt wordt geïntegreerd binnen je organisatie als samenwerkingsplatform of het eerder als chatbox dienst doet? Kan je meten hoe vaak bepaalde applicaties binnen je bedrijf worden gebruikt en kunnen er KPI’s worden opgesteld om bij te sturen indien nodig?

De Competentiecheck helpt je om dit competentiedenken in het digitale tijdperk strategisch aan te pakken en integreren in je bedrijf.

Nog niet helemaal overtuigd?

Sta dan even stil bij volgende vragen:


Sta je voor een belangrijke (digitale) verandering en wil je je team daarop voorbereiden?


Gebruik je al digitale tools om online samen te werken, maar loopt het nog allemaal niet zo vlot en je wenst?


Wil je als leidinggevende de rapportering zo efficiënt mogelijk aanpakken, maar weet je niet goed hoe?


Is het je wens om de digitale vaardigheden mee in het opleidingsplan op te nemen en een de (digitale) leercultuur te creëren, maar zit je wat vast om hier concreet mee te starten?


Minstens 1 keer ‘ja’ geantwoord?